NORDISK-KATOLSKA KYRKAN I KARLSKRONA | post@stnikolaus.se

 

 

Vem är han, S:t Nikolaus?

 

 

S:t Nikolaus är ett av kristenhetens mest älskade helgon. Idag kanske mest känd för de flesta som förebild för Santa Claus, alltså föregångaren till vår 'jultomte'. Han är bl.a. skyddshelgon för sjöfarare, barn, poeter och pilgrimer men även för andra grupper samt länder och flera kyrkor. Hans festdag är den 6 december vilken firas i såväl västlig som östlig tradition.

 

Nikolaus lär vara född ca år 280/286 i Patara i Lykien (nuvarande Turkiet) och var biskop av Myra i Lykien (idag Kale i sydvästra Mindre Asien) på 300-talet. Han fängslades under kristendomsförföljelserna under Galerius Valerius Maximus år 310 och misshandlades svårt. Nikolaus lär senare ha varit med på det första ekumeniska konciliet (kyrkomötet) år 325. Han dog den 6 december mellan år 345 och 351.

 

Redan på 400-talet uppreste man en basilika över hans grav, men den rasade samman under jordbävningen år 529. Men kejsaren Justinianus I (527-65) befallde, att den skulle återuppbyggas som en kupolkyrka, och i anslutning till kyrkan byggde man ett kloster för att ta sig an helgedomen och de många pilgrimerna. Nikolauskulten började c:a 200 år efter hans död, och det fanns en S:t Nikolusbasilika i Konstantinopel på 500-talet. På 800-talet byggdes en kyrka till hans ära i Rom - inte av en slump hette den San Nicola in Carcere - kyrkan vid fängelset.

 

Det berättas, att Nikolaus redan som nyfödd var mycket from - han skall ha rest sig upp från sitt första bad snart efter sin födelse, knäppte händerna och lyfte ögonen mot himlen, så att han kunde rena sin själ före kroppen. Som spädbarn var han mycket asketisk; han nekade nämligen att dia sin amma mer än en gång på onsdagar och fredagar.

 

Det finns många berättelser om den helige Nikolaus. Den legenden som har störst betydelse är berättelsen om de tre jungfrurna i Patara. Deras far hade förlorat sin förmögenhet och hade inte råd med döttrarnas hemgift, så i desperation ville han sälja dem till en bordell. Då Nikolaus hörde om detta, kom han i hemlighet till huset på natten, och genom fönstret kastade han in en säck med guld, som var tillräcklig hemgift för en av systrarna. Detta upprepade han vid tre tillfällen och räddade dem därvid från bordellen. Den tredje gången sprang fadern ut på gatan, kände igen sin välgörare och ville tacka honom, men Nikolaus uppmanade honom strängt att tiga.

 

En annan berättelse handlar om några sjöman som hade kommit i sjönöd och höll på att förlisa i ett oväder i rasande storm utanför Lykiens kust. I sin nöd anropade de Nikolaus, och strax var en gammal man hos dem, som hjälpte till med segel och rep och stillade stormen. Då de tryggt hade kommit i land, gick de upp till kyrkan för att tacka. Men då de såg biskopen, kände de igen sin hjälpare utifrån havet. Därför är han skyddshelgon för sjöfolk och resande.

 

 

 

 

Information och kontakt

 

Här på hemsidan hittar du mycket information om kyrkan och vår verksamhet.

 

Vill du vara först med att få det senaste, gilla oss på Facebook där vi publicerar snabba nyheter.

 

 

Här når du oss:

 

Det säkraste sättet att nå oss är genom att skicka antingen ett mail eller SMS.

 

e-post: post@stnikolaus.se

 

SMS: 0760-120300